Ako orezať obrázok na požadovanú veľkosť

Email marketing

Ako orezať obrázok na požadovanú veľkosť

Pokiaľ vkládate do e-mailu jeden obrázok, jeho veľkosť sa vždy automaticky prispôsobí. Pokiaľ však chcete dať na jeden riadok napríklad tri obrázky vedľa seba, vyzerá to lepšie, keď majú všetky rovnakú veľkosť.

  • Jan Spáčil
  • Autor

  • Jan Spáčil

Keď nemáte k dispozícii obrázky, ktoré majú rovnakú veľkosť.

Niekedy budete mať šťastie a všetky obrázky rovnakú veľkosť budú mať, potom nemusíte nič upravovať. V inom prípade je potrebné obrázok orezať na požadovanú veľkosť. Vždy doporučujem v rámci orezávania obrázku zároveň aj prispôsobiť jeho celkovú veľkosť, aby sa jeho veľkosť blížila čo najviac 1 : 1 veľkosti prostoru, kam budete chcieť obrázok umiestniť. Pre úpravu opäť použijeme český nástroj Photopea, který sme si predstavili v článku „Ako zmeniť celkovú veľkosť obrázku online“.

Ako na to?

  1. Uložte si obrázok do počítača.
  2. Na strane photopea.com si otvoríte program Photopea a nastavte si slovenský jazyk. Nemusíte si založiť účet ani sa nikam registrovať. Všetko je zadarmo.

    Jak upravit fotku
  3. Slovenčinu nastavíte pomocou horného menu More > Language > Slovensky.

    Jak změnit velikost obrázku
  4. V okne uprostred obrazovky zvoľte „ Otvoriť z počítača “.

  5. Vyberte uložený obrázok a kliknite na „Otvoriť“.

  6. Aby sme orezali obrázok na požadovanú veľkosť, musíme najprv danú veľkosť zistiť. Pomocou ikony ozubeného kolieska v E-mail editoru (v pravom panelu editoru hore) zistíme celkovú šírku vášho e-mailu, ktorú môžete, podľa svojích predstáv, zmeniť. Povedzme, že šírka vášho e-mailu je 730px a na jednom do 3 stĺpcov v rámci jedného riadku chcete umiestniť  3 obrázky vedľa seba. Pokiaľ od cekovej šírky odpočítate nastavené okraje a medzery medzi stĺpcami (v základnom nastavení 4x16px )a výsledné číslo vydelíme 3, potom dostaneme šírku jedného obrázku. V našom prípade teda (730-(4x16)) / 3 = 222. Vzhľadom k tomu, že sa obrázok prispôsobuje miestu kam ho vložíte, je možné toto číslo, podľa nastavenej šírky e-mailu približne odhadnúť. Pre tento príklad môžeme pracovať s hodnotou 250px (je to dohromady viac ako šírka e-mailu, takže to určite bude fungovať).


    Quanda e-mail editor

  7. Šírka obrázku je však iba jeden z 2 rozmerov, který vás teraz zaujíma. Ďalším rozmerom je výška. Ja osobne postupujem tak, že v prvom kroku zmením celkovú veľkosť obrázku a v druhom kroku orežem obrázok tak, aby som pre všetky 3obrázky zjednotil ich výšku. Tým získam 3 obrázky, ktoré budú mať rovnaké rozmery. Postupujem tak, že zistím najmenšiu výšku obrázku (po úprave jeho celkového rozmeru) a podľa toho potom prispôsobím ďalšie 2 obrázky. Ako teda postupovať?

  8. Ako prvé teda zmeníme celkovú veľkosť všetkých 3 obrázkov. Pre túto úpravu vždy pracujeme iba so šírkou. Výška sa nám prispôsobí podľa zvolenej šírky automaticky a nie je potrebné ju upravovať. Tým zachováme pôvodný pomer strán obrázku bez zmeny a predíjdeme tým jeho zdeformovaniu. Pre zmenu celkovej veľkosti postupujte podľa návodu v článku: "Ako zmeniť celkovú veľkosť obrázku online".

  9. Všetky obrázky, v rámci tohoto príkladu, upravíme šírku 250px a uložíme jako „jpg“. Pri zmene veľkosti si u každého obrázku poznamenajte jeho výšku. Najmenší z nich budeme následne potrebovať  na orezanie ostatných dvoch obrázkov. Pre náš príklad bude najmenšia výška 150px. Pomocou horného menu zvoľte Súbor > Uložiť ako > JPG.

    Jak změnit velikost obrázku

  10. Súbor sa ihneď stiahne a následne ho nájdete vo vašom počítači medzi stiahnutými súbormi. Takto uložte všetky 3 upravené obrázky.
  11. Obrázok s najmenším rozmerom (250px x 150px) tak máte hotový. Teraz je treba upraviť ostatné 2.

  12. Vo Photopea otvoríte prvý z nich. Pomocou ľavého menu zvoľte nástroj Orez.

    Jak oříznout obrázek

  13. Po kliknutí na ikonu orezu v pravom menu, upravte veľkosť orezu v hornom menu. Nastavte ju ako „Pevná veľkosť „ a do rozmeru orezu napíšte rozmer 250 (šírka) a 150 (v našom príklade najmenšia výška jedného z troch obrázkov).

    Jak oříznout obrázek

  14. Pomocou myši alebo touchpadu umiestnite okno na orezanie na obrázok tak, aby jeho horný okraj kopíroval horný okraj obrázku. Pokiaľ chcete orez umiestniť iným spôsobom, je to na vás. Vždy ale umiestnite okno orezu tak, aby jeho šírka kopírovala šírku obrázku.


    Jak oříznout obrázek

  15. Po umiestnení okna orezu potvrďte voľbu enterom. Veľkosť obrázku sa ihneď zmení a oreže sa podľa nastaveného okna orezu.


    Jak oříznout obrázek

  16. Upravený obrázok uložte ako  jpg. Postup uloženia obrázku je popísaný v bodu 9. Rovnakým spôsobom postupujte i s tretím obrázkom. Po jeho uloženiu tak získate tri obrázky rovnanými rozmermi 250px x 150px. Takto upravené obrázky vložte do e-mail editoru.

     

Pokiaľ vás tento návod inšpiroval, napíšte nám, čomu by sme sa mali venovať  nabudúce a my sa pokusíme ďalší podobný návod pripraviť.

 

Ak sa vám tento článok  páčil, nechajte nám komentár. Milujeme komentáre!

Držím vám palce!

Jan Spáčil

 

MOHLO BY VÁS TAKY ZAUJÍMAŤ:

"Prepojte Quandu a stovky ďalších aplikácií"

alebo

"Ako napísať predmet emailu. Detailný sprievodca, ktorý nebudete chcieť, aby čítala vaša konkurencia."

 

"Vyskúšajte Quandu na 14 dní zadarmo až s 200 kontakty."

Vyzkúšať zadarmo